stoofvlees

Gepubliceerd op 17 oktober 2020 om 12:51

Stoofvlees met friet mij kan je er voor wakker maken. De bereidingstijd is lang maar dan heb je ook wat (reken op zo'n 4 uur). Ik heb er deze keer voor gekozen om 2 ingrediënten uit blik of pot te gebruiken. Heb je liever verse ingrediënten? Vervang de ingrediënten uit blik of pot dan gewoon voor verse! Het volgende recept is genoeg voor ongeveer 6 porties. 

 

Benodigdheden:

  • 600 gram runder riblappen 
  • runderbouillon blokje 
  • 300 ML water
  • 300 gram uien 
  • 250 gram champignons 
  • 150 gram maïs (blikje)
  • potje 350 gram erwtjes en peetjes 
  • zout & peper 
  • 2 laurierbladen 
  • kruiden naar keuze 
  • 50 gram ongezouten roomboter

 

verdere benodigdheden:

  • koekenpan
  • kookpan (heb je een braadpan? gebruik die dan want dat gaat sneller).
  • snijplank
  • scherp mes
  • vergiet
  • maatbeker 
  • 2 vorken 
  • tang
  • lepeltje
  • deksel van de kookpan
  • omschep lepel 

 

Stappenplan om te maken:

  1. Snij met het scherpe mes de riblappen in stroken.
  2. Maak na het snijden van de riblappen de snijplank en het mes goed schoon!
  3. kruid de riblappen met zout & peper.
  4. Zet de pan op het fornuis.
  5. Zet de kookplaat op middelhoog vuur.
  6. Doe 25 gram ongezouten roomboter in de pan en laat smelten.
  7. Zorg dat de gesmolten boter door heel de pan gaat.
  8. Als de boter goed gesmolten is leg je de helft van de riblap stroken in de pan.
  9. laat de stroken ongeveer 3 minuten bakken.
  10. Draai de lappen na de 3 minuten om zodat de andere kant ook ongeveer 3 minuten kan bakken.
  11. Snij in de tijd dat de stroken aan het bakken zijn alvast de uitjes in halve ringen.
  12. Als de stroken aan beide kanten bruin zijn verplaats je ze met de tang naar de kookpan.
  13. Zet de kookpan op een laag vuurtje.
  14. Bak de uitjes in het overgebleven mengsel van boter en vocht van het vlees in de koekenpan.
  15. Als de uitjes licht gebakken zijn (wel zacht maar niet bruin gebakken) doe je ze in de kookpan. 
  16. Doe de andere 25 gram boter in de koekenpan en laat weer smelten.
  17. Zorg ook nu dat de boter goed door de pan is gegaan.
  18. Bak nu de rest van de riblappen op de zelfde manier aan beide kanten bruin.
  19. Snij in de tussentijd de champignons.
  20. Als de stroken goed gebakken zijn verplaats je ze weer met de tang naar de kookpan.
  21. Bak nu de champignons in het overgebleven mengsel van boter en vocht van het vlees.
  22. Als de champignons goed gebakken zijn mogen ook deze in de kookpan.
  23. Pak de maatbeker en doe 300 ML warm water in de maatbeker.
  24. Doe het bouillon blokje in het water.
  25. Roer met het lepeltje door het water zodat het bouillon blokje oplost.
  26. Als het bouillon blokje is opgelost doe je het water ook in de kookpan.
  27. Zet het vuur iets hoger.
  28. Doe ook de laurierblaadjes in de kookpan. 
  29. Pak het vergiet.
  30. Doe de mais in het vergiet en spoel onder de kraan goed af.
  31. Laat de maïs even uitlekken.
  32. Als de maïs is uitgelekt mogen ook deze in de kookpan.
  33. Doe de deksel op de pan en laat zachtjes koken.
  34. Roer om het kwartier/20 minuten goed door.
  35. Na een uur kan je eventuele kruiden toevoegen.
  36. Doe de deksel terug op de pan en roer weer om de 15 à 20 minuten goed door.
  37. Als de pan 2 uur op het vuur staat haal je met de tang de stroken vlees uit de pan.
  38. leg ze op het snijplankje.
  39. Trek de stroken met 2 vorken uit elkaar (niet zodat je 2 stroken hebt, maar stukje voor stukje zodat heel de strook uit elkaar getrokken is) zodat je als het ware vlees draadjes krijgt. 
  40. Doe de vlees draadjes terug in de pan.
  41. Doe de erwtjes en peetjes in het vergiet en spoel ook deze goed af.
  42. Laat de erwtjes en peetjes goed uitlekken.
  43. Als ze zijn uitgelekt doe ze dan ook in de pan.
  44. Roer het geheel nog een keer goed door.
  45. Laat het mengsel nog 1,5 uur pruttelen op het vuur en roer nog steeds tussendoor om. 
  46. Na 3,5 uur is het klaar om gegeten te worden, je kan het combineren met bijvoorbeeld frietjes.
  47. Eetse! 

 

tips:

  • Is het mengsel te dik? Voeg extra water en bouillon toe.
  • Is het mengsel te dun? Voeg maizena, paneermeel of bloem toe. Deze werken als verdikkingsmiddelen, voeg je een van deze 3 toe houdt er dan rekening mee dat het mengsel flauwer van smaak wordt dus dat er dan extra kruiden toegevoegd moeten worden. 
  • kruidentip: Marokkaanse stoofgroenten kruiden (zoet).
  • Een vleugje ketjap maakt het stoofvlees wat zoeter van smaak.
  • Bier of rode wijn kunnen ook toegevoegd worden voor een wat diepere smaak.
  • Naast de bovengenoemde groenten kan je ook zilveruitjes toevoegen, ga dan voor de grote variant. 
  • Proef nooit 2 keer met dezelfde lepel want dit is onhygiënisch.

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.