Kip&rundvlees spies

Gepubliceerd op 18 maart 2021 om 19:01

Ik ben gek op kip en vooral als ik het net als Donner van een spies af kan snijden. De linker spies is kip-dij-filet en de rechter spies is Ierse runder riblap. Om heel eerlijk te zijn vond ik de kip lekkerder maar dit is natuurlijk een kwestie van smaak. 

 

Benodigdheden kip spies:

  • zevenhonderd  gram kip-dij-filet 
  • 150ML slagroom 
  • 3 eetlepels chili saus
  • kruiden: uienpoeder, paprikapoeder, zout, peper, oregano, tijm en mix voor kip kruiden
  • 4 eetlepels ketjap
  • 1 grote ui 

 

Benodigdheden runder spies:

  • zevenhonderd gram Ierse rund riblap 
  • 150 ML slagroom 
  • 4 eetlepels ketjap 
  • kruiden: zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, provinciaalse kruidenmix
  • 1 grote ui 

 

Verdere benodigdheden:

  • twee saté prikkers 
  • oven 
  • zilverfolie 
  • ovenplaat 
  • 2 grote kommen 

 

Stappenplan:

  1. Een dag van te voren ga je de kip en rund marineren zodat dit minimaal een nacht kan intrekken.
  2. Doe de kip-dij-filet in de ene grote kom en het rundvlees in de andere.
  3. Bij de kip doe je de slagroom, de ketjap en de aangegeven kruiden.
  4. Nu ga je met je handen in de kom waar de kip in zit en zorg je dat de kip en de marinade goed door elkaar zitten.
  5. Nu gaan we het rundvlees marineren, doe de slagroom, de ketjap en de kruiden bij het rundvlees en kneed dit met je handen goed door het rundvlees zodat alles gemarineerd is. 
  6. Nu laat je de twee kommen minimaal een nacht in de koelkast staan. 
  7. Het bereiden:
  8. Verwarm de oven voor op 150 garden hete lucht.
  9. Bekleed de bakplaat met zilverfolie. 
  10. Snij de twee grote uien in de breedte door de helft. 
  11. Prik de saté prikkers in het midden van de halve uien.
  12. Schuif nu om de ene prikker de gemarineerde kip-dij-filet gelijkmatig. 
  13. Schuif om de andere spies het rundvlees, ook gelijkmatig zodat je een ronde spies krijgt. 
  14. Druk nu op de kip spies de halve ui (bolling naar boven) en doe dit ook bij de rundvlees spies.
  15. Zet de spiesen nu voor 1 uur in de oven op 150 graden.
  16. Na het uur draai je de bakplaat om en zet je het weer een uur maar dan op 160 graden in de oven. 
  17. Als het tweede uur verstreken is draai je de bakplaat weer om en gaat hij voor een derde uur in de oven maar nu op 170 graden. 
  18. Als hij voor een derde uur in de oven heeft gestaan haal je de bakplaat uit de oven en kijk je of de kern van de kip spies goed gaar is, als dit het geval is hoeft hij niet terug de oven in.. Als de kip spies nog niet gaar is Zet je hem terug in de oven voor 30 minuten op 170 graden. Dit herhaal je tot de spies helemaal gaar is. 
  19. Als de spiesen goed gaar zijn snij je ze rondom in kleine reepjes af. Ik heb er voor gekozen om de uien mee te snijden (zie afbeelding 2). 
  20. Eetse!

 

Tips:

  • Lekker op een pita broodje of op een taco. 
  • Als je niet van ui houdt kan je ook een grote prop van zilverfolie maken met een platte kant om als bodem te gebruiken.
  • Hieronder zie je een foto van de spiesen voor ze in de oven gingen. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.