Smeuïge appeltaart

Gepubliceerd op 11 oktober 2020 om 21:41

Koffie, appeltaart en vers geklopte slagroom. Voor de meeste mensen klinkt dit als muziek in de oren. Daarom het recept voor een heerlijke appeltaart.

 

Benodigdheden voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 100 gram suiker
  • 0,5 theelepel zout 
  • 200 gram boter (koud maar zacht genoeg om te kunnen kneden)
  • 1 ei 
  • 2 eetlepels koud water

 

Benodigdheden voor de vulling:

  • 20 gram paneermeel 
  • 8 appels 
  • 100 gram suiker 
  • 60 gram rozijntjes
  • 4 theelepels kaneelpoeder 

 

Verdere benodigdheden:

  • Springvorm (22 CM) 
  • Deegroller 
  • Weegschaaltje 
  • Plasticfolie 
  • Bakspray of boter om de springvorm mee in te vetten.
  • 1 ei 
  • Bloem (voorkomen plakken van het deeg tegen de deegroller) 
  • 2 grote schalen/kommen, 1 voor de vulling en 1 voor het deeg.
  • Mesje
  • Kwastje 

 

stappenplan om te bakken:

  1. Verwarm de over voor op 180 graden.
  2. leg de rozijnen 15 minuten in warm water om te kunnen wellen. 
  3. Schil en snij de 8 appels in blokjes en doe ze in een grote kom waarin genoeg ruimte is om de massa om te kunnen scheppen. 
  4. Voeg de suiker, het paneermeel, het kaneelpoeder en de rozijnen toe aan de appels.
  5. Schep de massa goed door.
  6. Pak de tweede kom erbij om het deeg in te maken.
  7. Doe de bloem, suiker, zout, boter, ei en de twee eetlepels koud water in de kom.
  8. Kneed alle ingrediënten met je handen tot een deeg.
  9. Dek de schaal/kom af met plasticfolie.
  10. Laat het deeg 30 minuten in de koelkast staan. Dit doe je zodat het deeg na het uitrollen niet uit elkaar valt als je het oppakt om in de springvorm te doen.
  11. Haal na 30 minuten het deeg uit de koelkast.
  12. Kneed het deeg nog eens door.
  13. Strooi genoeg bloem op de ondergrond waar je het deeg op wilt uitrollen. Dit kan op het aanrecht, een tafel of een grote snijplank.
  14. Hou een derde deel van het deeg apart. 
  15. Rol met de deegroller twee derde van het deeg uit tot een egaal geheel van ongeveer 30 CM doorsnee.
  16. Spray met bakspray de springvorm in of vet hem in met boter. 
  17. Leg het deeg over de springvorm.
  18. Duw het deeg goed in de springvorm.
  19. Snij met het mesje het deeg af dat boven de springvorm uitsteekt.
  20. Doe de vulling ook in de springvorm.
  21. Voeg het afgesneden deeg toe aan het deeg dat je bij stap 14 apart hebt gehouden.
  22. Kneed dit deeg nog een keer door.
  23. Strooi nogmaals bloem op het oppervlak waar je het deeg op wilt uitrollen.
  24. Rol het deeg tot een egaal geheel uit.
  25. Snij het deeg met het mesje in stroken.
  26. Leg de stroken bovenop de vulling en druk deze tegen het deeg dat aan de rand zit vast.
  27. Doe het tweede ei in een schaaltje en roer dit door.
  28. Smeer met het kwastje het deeg in met ei, zowel de stroken als de zijkant.
  29. Doe de taart een uur op 180 graden in de oven.
  30. laat de taart als het uit de oven is gekomen nog 20 minuten afkoelen in de springvorm.
  31. Na deze 20 minuten kan je de taart uit de springvorm halen.
  32. Eetse! 

 

Tips:

  • Ben je een echte zoetekauw? Voeg dan aan de vulling een zakje vanille suiker toe.
  • Wil je de taart wat minder smeuïg? Doe dan 30 gram paneermeel.
  • Lekkere appels om te gebruiken zijn appels van het merk Jonagold. 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.